Menu Knop
Advies Workshops Coaching
« TERUG NAAR BLOG

De hogere wiskunde van de Golden Circle
Monique Jipping • 09 juni 2016

“Onderzoek doen op mijn interessegebied”, antwoordt de wetenschapper op de vraag waarom hij doet wat hij doet. Klinkt logisch misschien, maar het is geen antwoord op de vraag. In feite zegt hij wat hij doet. Het waarom blijft glibberig op tafel liggen.


Iets glibberigs is moeilijk vast te pakken en voelt ook nog eens oncomfortabel aan je handen. Dat vermijd je dus liever. Zo ook in dit geval. Momenteel begeleid ik met twee collega's een reeks sessies met bèta-wetenschappers. Daarin proberen we hun drijfveren en manier van (samen)werken naar boven te halen om dat in de communicatie van de onderzoeksgroepen en hun instituut te gebruiken. En ook al hebben we de werkvormen (in onze ogen) al enorm basic en rationeel gemaakt, sommige deelnemers verzuchten dat ze het bijna therapeutisch vinden. Wel met een kwinkslag gelukkig, want de sessies zijn enorm geanimeerd en iedereen doet actief mee. We halen ze uit hun comfortzone. In jezelf duiken op zoek naar je drijfveren is voor iedereen lastig en deze wetenschappers zijn het niet gewend. Geef hun maar hogere wiskunde, letterlijk, en daar zijn ze keigoed in. De figuurlijke hogere wiskunde van de zoektocht naar je why vraagt van hen echter een behoorlijke inspanning. Maar het levert veel op over de identiteit van de groepen.

 

Als uitgangspunt gebruiken we de Golden Circle van Simon Sinek: thinking inside-out, from why to how to what. Hij stelt dat mensen pas iets van je willen aannemen of kopen als ze weten waarom jij doet wat je doet. Wie zijn TED-talk heeft gezien, zal ongetwijfeld gegrepen zijn door de eenvoud ervan. “Ja”, denk je, “hoe simpel is het?! Waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht?” Maar ga er maar eens aanstaan.

 

Eerlijk gezegd wil ik zelf nog weleens van gedachten veranderen over mijn why. Denk ik vandaag dat ik vooral samen met anderen tot een resultaat wil komen dat mensen en/of een organisatie vooruithelpt, morgen denk ik dat ik wil bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van anderen, wie dan ook, hoe dan ook. Toch ontdekte ik vorig jaar tijdens een mini-sabbatical dat daaronder nog iets anders schuilt. Het woord “onafhankelijkheid” dook telkens op. En tijdens mijn mini-sabbatical dit jaar kwam daar het woord “vrijheid” bij. Ik neem graag mijn eigen beslissingen en als ik dat doe, dan voel ik me vrij en gelukkig. Ik geloof erin dat je sterkste drijfveer jezelf iets oplevert namelijk. Als je de wereld wilt verbeteren, dan moet dat jouzelf ook iets opleveren, want anders zou je het niet doen. Zo egocentrisch schat ik de mens wel in. In mijn geval willen mijn drijfveren overigens niet zeggen dat ik het liefst in mijn eentje zou leven en werken, integendeel. Ik hou van mensen en help en zorg graag. Maar als ik dat doe, moet het kennelijk gevoelsmatig niet gaan knellen. Dan ga ik vluchtgedrag vertonen. Goed of fout, dat is er niet, het is zoals het is.

 

Onze bèta's vinden de sessies soms lastig, maar zijn overwegend positief verrast en vinden het verrijkend. Onze voorlopige interpretatie is dat dat komt, omdat ze dit voor het eerst met collega's doen en elkaar wat persoonlijker in hun werk leren kennen en begrijpen. Dat maakt de samenwerking makkelijker. Een mooie spin-off van de sessies. Buitengewoon intelligente, vriendelijke mensen, die hun identiteit wellicht in eerste instantie aan hun wetenschappelijke werk ontlenen, maar natuurlijk ook gewoon persoonlijkheden zijn en de stap van ratio naar gevoel weten te maken. Ik vind het fantastisch!

 

De Golden Circle van Sinek levert niet alleen inzicht op, het bepaalt ook je gedachten over de route die je volgt om te realiseren wat jij wilt. De afgelopen weken begeleidde ik sessies met een makelaarskantoor, dat de overstap maakt van de pioniers- naar de professionele fase. Het resultaat betekende geen verandering voor hun diensten en producten, maar wel degelijk voor hun aanpak. Zij gaan in hun organisatie en marketing aanpassingen doen om nog geloofwaardiger en succesvoller te kunnen opereren in de richting van hun (gewenste) klanten.

 

Je kunt de Golden Circle zelf eens uitproberen. Het model is niet moeilijk, bekijk de TED-talk van Sinek hier. Als je hulp wilt, dan weet je me te vinden. Als voorbeeld ga ik met mijn billen bloot, ik geef je mijn Golden Circle voor mijn werk, doch die kan nog altijd evolueren:

 

Why : ik wil anderen helpen zelfstandig te functioneren en hun eigen beslissingen te nemen,

zodat ze vanuit zelfvertrouwen en vrijheid kunnen bloeien

How : door naast ze te staan met mijn kennis, ervaring, nieuwsgierigheid en betrokkenheid en

door samen tot oplossingen te komen, altijd met aandacht, soms confronterend

What : met communicatie- en organisatieadvies, training en coaching-on-the-job.

 

Volg je me? Nou jij!



Delen

Reageren


Naam:
E-mail:
Organisatie:
 
Bericht: