BLOG

Wat je vormt Monique Jipping • 11 oktober 2023

Ik ga met jullie delen wat mij mede heeft gevormd. Twee dingen, twee "geheimpjes". Deels in vervolg op mijn vorige blog. In aanloop naar de verkiezingen merk ik dat ik veel nadenk over wat mensen bezighoudt en welke keuzes dat met zich meebrengt. Mijn conclusie: al die woorden hebben wel invloed, maar mensen volgen vooral hun diepste drijfveren en die hebben een oorsprong in het verleden. Niet zo gek, ik kom het elke dag tegen in mijn werk. En dus ook in mijzelf.
0 reacties | Lees meer/reageer

Individualisme is een non-issue Monique Jipping • 20 september 2023

Van onze individualistische gemeenschap tot een “terugkeer naar” community. Dat is de trend in de maatschappij. Zolang het ons eigen belang maar niet schaadt, natuurlijk. Dat is wat ons voorgeschoteld wordt. In mijn ogen is het een non-issue. Er gebeuren heel veel dingen die de balans anders leggen en gemeenschapszin is er gewoon. Het is een lopende en natuurlijke ontwikkeling dat we (meer) oog hebben voor elkaar. En communicatie speelt daarin een belangrijke rol. Welke boodschap geven wij mee aan nieuwe generaties? Laat de media daar eens meer aandacht aan besteden!
0 reacties | Lees meer/reageer


Wat je kunt is niet per se wat je wilt Monique Jipping • 11 juli 2023

Je hebt talenten, kennis en ervaring en doet het goed. Toch bekruipt je het gevoel dat je niet wilt wat je doet. Je komt moe thuis, je energie lekt weg. Soms staat het huilen je nader dan het lachen. Tijd om pas op de plaats te maken en iets anders te gaan doen. Ter reflectie deze zomer.
0 reacties | Lees meer/reageer

Wat wil ik? Eerste reflectie 2023 Monique Jipping • 21 januari 2023

In vervolg op mijn vorige blog deel ik met jullie mijn eerste reflectie van 2023. Ik schreef dat ik vooral rust in mijn kop wil en wil genieten van mijn (nieuwe) contacten. Geen oude gedachte, maar getriggerd door een prachtige documentaire serie op NPO 1: Serengeti, Wildlife in Afrika. Gepersonaliseerd door dieren een naam en een verhaal te geven. Ik zet liever het geluid uit. Want als je daar zelf bent, dan is een verhaal niet nodig. Dan “zijn” de dieren en “ben” jij. 
0 reacties | Lees meer/reageer

Wat wil ik? Monique Jipping • 11 januari 2023

Jaren geleden was ik directeur van een coaching- en opleidingsorganisatie. Ik heb het daar naar mijn zin gehad door de mensen waarmee ik te maken had, van coaches tot cliënten en natuurlijk mijn dedicated ondersteunend team. We gingen allemaal voor een beter leefbaar leven van mensen. De centrale vraag van vrijwel elke cliënt was: “wat wil ik?” Mooie vraag voor het nieuwe jaar.
0 reacties | Lees meer/reageer

Ik = wij Monique Jipping • 09 november 2022

Ik ben geen CDA-er, ga ook niet op ze stemmen, maar de boodschap ik = wij spreekt me aan, in alle crises waarin we ons bevinden. We zien een transitie van individualisme naar gemeenschapszin, omdat het nodig is om samen te overleven. Afrikanen kennen het begrip “Ubuntu”, vrij vertaald: “Ik ben, omdat wij zijn.” Niemand kan zonder de ander en de apocalyptische realiteit blaast nieuw leven in dat begrip. Communicatie maakt het verschil niet, kan slechts helpen.
0 reacties | Lees meer/reageer

Een zomergroet Monique Jipping • 03 augustus 2022

De meesten van ons, durf ik te stellen, voelen zich beter in de zomer. De zon schijnt, zeker dit jaar, we mogen even relaxen. Spanningen in werk en privé, we proberen op zijn minst die los te laten. En toch, vakantie roept ook vaak weer spanningen op en de communicatie - ook in werk en privé, op voorhand- komt onder druk. Hoe werk ik die berg laatste werk weg, welke ruimte geef ik aan mezelf en mijn partner, waar gaan we naartoe, wat nemen we mee, hoe houden we de kids en onszelf happy en een beetje onder controle?
0 reacties | Lees meer/reageer

Meningen en moeten Monique Jipping • 01 januari 2022

We zijn aan een nieuw jaar begonnen. Elk nieuw jaar begint met hoop. Dat het beter mag zijn dan het vorige jaar. Dat geldt voor iedereen, elk jaar weer opnieuw. Want elk jaar maken we dingen mee, die we niet leuk vonden. Van alle tijden. De afgelopen 2 jaar hebben wij, die nu leven, dingen meegemaakt die we niet leuk vonden, zowel individueel als collectief. Maar er is hoop. Lees even verder.
0 reacties | Lees meer/reageer

De betekenis en impact van democratie in de Coronapandemie Monique Jipping • 12 november 2021

Wij zijn een vrij land. We mogen zeggen en doen wat we willen binnen wettelijke kaders. In de jongste persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge worden we wederom beperkt in onze vrijheid, in het belang van alle Nederlanders. Wat je er inhoudelijk ook van vindt, niemand zal optimaal tevreden zijn. Het resultaat van democratie, onze grondwet. Wat doet dat met ons?
0 reacties | Lees meer/reageer

Een klein verhaal Monique Jipping • 30 augustus 2021

We kunnen het hebben over grote dingen, zoals ik deed in mijn laatste post op LinkedIn, over Afghaanse vluchtelingen en de reacties in Harskamp. Dat maakte veel los. Ik keer terug naar waar het daar en in de kern van ons dagelijks leven over gaat: elkaar helpen in vertrouwen, ook al weet je niets van elkaar. En ik doe dat met een klein verhaal, een anekdote waarin de eenvoud alles zegt.
0 reacties | Lees meer/reageer

Inspiratie vanaf de kansel Monique Jipping • 18 juni 2021

Anne van der Meiden is overleden. Hij was vooral in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw spraakmakend grondlegger en 1e Nederlandse hoogleraar van het communicatievak, toen nog “Massacommunicatie en PR” geheten. Hij had een bijzondere, ethische en bijna religieuze invalshoek op ons vak van nu. Hij inspireert mij nog dagelijks om mijn vak goed uit te oefenen. Ook al ken je hem niet, ben je pas afgestudeerd, hij was zijn tijd vooruit. Lees en neem mee op vakantie ter reflectie. 
0 reacties | Lees meer/reageer

Het boek: communiceren met jezelf Monique Jipping • 18 april 2021

Ik las een boek, een fictieve roman. Voor het eerst sinds lange tijd. Terwijl ik vroeger eindeloos kon lezen, het ene na het andere verhaal verslindend. Tot mijn moeder soms verzuchtte: “Kun je niet eens iets anders doen dan lezend hangen op de bank?!” Ik was tijdens het lezen onaanspreekbaar voor anderen, maar wel aanspreekbaar voor mezelf
0 reacties | Lees meer/reageer

Storytelling: verbondenheid Monique Jipping • 08 april 2021

Alles is communicatie en communicatie is alles. Ons vakgebied is breed en we kunnen eindeloos discussiëren over de grenzen van ons vak. Maar de kern is toch het vertellen van een verhaal, “storytelling”. Ik ga de komende maanden uitstapjes maken in mijn blogs. Ik neem afstand van theoretische discussies, ik ga terug naar de kern. Want op dit moment hebben veel mensen behoefte aan andere dingen, aan inspiratie. Echt contact, emotie, beleving. We hebben behoefte aan “een verhaal”. Alles wat we nu in onvoldoende mate hebben. Ik begin met beeld.
0 reacties | Lees meer/reageer

Laten we teruggaan naar de inhoud Monique Jipping • 15 maart 2021



Ik weet niet hoe het met jou zit, maar alles draait momenteel om “framing” en de manier waarop we onze boodschappen de wereld insturen, de kanalen die we gebruiken om te communiceren. Actie en reactie, geen seconde te verliezen. Dat is niet het accent dat ik wil leggen in mijn communicatievak. Zullen we alsjeblieft weer aandacht hebben voor inhoud, oprecht debat en relatie?!
0 reacties | Lees meer/reageer

Ik begrijp iets niet Monique Jipping • 30 november 2020

Het zijn verwarrende tijden. Dat was altijd al zo, zeg je. Misschien, maar dan is deze tijd toch een uitschieter. Een mening is snel gevormd, maar de turbulentie dit jaar maakt het wel heel lastig om bij je mening te blijven en erin te geloven. Elke dag brengt ons nieuwe informatie. Wat moeten we daarmee? Elke dag kan ik wel wat anders vinden op grond van de informatie die ik krijg. Ik begrijp de dingen niet meer. Hier is mijn actuele top 3.
0 reacties | Lees meer/reageer

The Social Dilemma Monique Jipping • 22 september 2020

Dankzij een column van Sander Schimmelpenninck in De Volkskrant heb ik de docu “The Social Dilemma” op Netflix bekeken. Dank, Sander. Hoewel ik er in die 1,5 uur enigszins depressief van werd, triggerden de boodschappen me ook in positieve zin. In het licht van mijn loopbaan en de opdrachten die ik doe, in de communicatiebranche.
0 reacties | Lees meer/reageer

What else? Monique Jipping • 25 augustus 2019

In de reeks interpersoonlijke communicatiekroniekjes van deze zomer, deel 2: “What else?” Dan denken we -met name vrouwen natuurlijk- meteen aan George Clooney en Nespresso, bij voorkeur aan de Volluto cupjes. Lekker, de humoristische reclame met Clooney, de koffie. Laat ik nou een look-a-like van Clooney in Utrecht zijn tegengekomen! En dat geeft een heel ander beeld, of, misschien, wel een bevestiging van de tragikomische Clooney van de reclame. Met wie communiceert die Clooney nu eigenlijk?
0 reacties | Lees meer/reageer

Het verhaal van Adri Monique Jipping • 26 mei 2019


Iemand vroeg mij laatst wat de nieuwste trends in communicatie zijn. In eerste instantie kwamen we natuurlijk op de ontwikkelingen in social media. Maar ik kwam erop terug. Wat ik zie is een herleving van “live” interpersoonlijke communicatie. De jongere generatie belt weer, ziet elkaar vaker dan wij onze vrienden zien (“even een drankje doen”). Elkaar zien en alle - dus ook non-verbale- communicatie met elkaar ervaren is de trend. En daardoor voelen we elkaar weer aan, ontstaat een band. Kort misschien, soms diep. Gaan we de mens weer zien en laten we de “likes” achter ons? Ik trakteer jullie deze zomer op een paar interpersoonlijke communicatiekroniekjes. Vandaag het verhaal van Adri.
0 reacties | Lees meer/reageer

De stiltecoupé Monique Jipping • 21 februari 2019

Op perron 19 van Utrecht CS stond ik weer hutjemutje te wachten op de trein. Jaren geleden reisde ik dagelijks met de trein en leerde dat je je tas
voor je buik moet houden om je met enige kracht met z'n vijven tegelijk door de deuropening van de trein naar binnen te wurmen. En om vervolgens de laatste vrije zitplaats in een tiende van een seconde te spotten en te claimen. Zo beland je dan soms onbewust in een stiltecoupé.
0 reacties | Lees meer/reageer

Mama is boos Monique Jipping • 08 januari 2019

Lang geleden verschenen er een paar films over een losgeslagen familie. Eerst de kinderen (“Schatjes”) en vervolgens “Mama is boos”. Een ogenschijnlijk normaal gezin, waarin tegenspoed - heel herkenbare tegenspoed zoals opstandigheid van pubers - een thema werd voor extreme uiting van frustratie en boosheid. Hilarisch gebracht, maar anno 2019 is -publieke- boosheid actueler dan ooit. Boosheid is overal en we weten niet hoe we ermee om moeten gaan.
0 reacties | Lees meer/reageer

Prisoner's dilemma voor managers: ssssst! Monique Jipping • 30 november 2016

Wanneer vertel je iets wel of niet? Medewerkers hebben een feilloos gevoel voor wat er mogelijk achter gesloten deuren speelt en hen eventueel kan raken. Als manager kan of wil je niet altijd iets delen. Dus hou je je mond maar. Hier een paar voorbeelden waarom je dat niet moet doen.
0 reacties | Lees meer/reageer


Aan een touwtje Monique Jipping • 06 september 2016

Wie gaat er nou in hemelsnaam vrijwillig aan een touwtje hangen? Als je even niet oplet -zekeringetje vergeten of zo- val je te pletter. Beklim je een berg met anderen en je zit aan elkaar vast, moet je maar hopen dat er niemand uitglijdt en je meesleept in een duikvlucht. Het vereist wel erg veel vertrouwen in jezelf en anderen om zoiets onzinnigs te doen.
0 reacties | Lees meer/reageer


De hogere wiskunde van de Golden Circle Monique Jipping • 09 juni 2016

“Onderzoek doen op mijn interessegebied”, antwoordt de wetenschapper op de vraag waarom hij doet wat hij doet. Klinkt logisch misschien, maar het is geen antwoord op de vraag. In feite zegt hij wat hij doet. Het waarom blijft glibberig op tafel liggen.
0 reacties | Lees meer/reageer


Waarheid Monique Jipping • 29 februari 2016

Wat is waarheid? Ik las een artikel in De Volkskrant waarin vooraanstaande journalisten werden geïnterviewd over hun werk in deze tijd. Herkenbaar, maar tegelijkertijd nogal tenenkrommend in hun persoonlijke slachtofferrol. Erg genoeg best vergelijkbaar met de klaagzang van sommige communicatie professionals ...
1 reactie | Lees meer/reageer


Groot onderhoud Monique Jipping • 10 februari 2016

Om 8 uur 's ochtends ging de bel. Mijn dochter deed open en riep: “Mam, er is een man voor het onderhoud van het alarmsysteem. Weet jij daarvan?” Nou nee, ik kwam net uit de douche en rekende niet op welke monteur dan ook. De alarmbellen in mijn hoofd begonnen luid te rinkelen.
0 reacties | Lees meer/reageer


Ongewenste nieuwjaarsintimiteiten Monique Jipping • 04 januari 2016

“De beste wensen hè”, smak. Daar heb je er weer één vol op je mond. Een goede reden om niet naar je werk te willen begin januari is het collegiale gelebber voor, tijdens en na de nieuwjaarsreceptie.
0 reacties | Lees meer/reageer


The winner is ... Monique Jipping • 17 december 2015

Het jaar is bijna rond, tijd voor ranglijstjes. Eindeloze reeksen, die elk vanuit een eigen perspectief succes willen definiëren. Succesfactoren zijn voor ieder mens anders. Ik geef je mijn top 3 van dit jaar mee, ter (zelf)reflectie onder de kerstboom. Maak je eigen lijstje en deel jouw successen, bijvoorbeeld in een reactie onder dit blog. Ik ben nieuwsgierig wat jou tot winnaar maakt!
1 reactie | Lees meer/reageer


Game over or next level? Monique Jipping • 21 september 2015


Vorig jaar was ik even woordvoerder namens directies en besturen van zo'n 60 bekende organisaties en stuurde al hun communicatiemanagers per 1 januari 2016 de laan uit. Ik gaf ze een laatste opdracht: stel een advies op over de wijze waarop communicatie vanaf 2016 georganiseerd moet worden. Zonder afdeling communicatie.
0 reacties | Lees meer/reageer

In stilte communiceren Monique Jipping • 09 augustus 2015

De man en de vrouw kijken enigszins wezenloos voor zich uit. Af en toe werpen ze een blik op elkaar als de ander niet kijkt. Zij trekt haar vestje wat dichter om zich heen en hij zet zijn bril recht. Ze lijken elkaar niets meer te vertellen te hebben. Ze hebben geen lol, ze hebben geen ruzie.
2 reacties | Lees meer/reageer

Rollenspel Monique Jipping • 14 juni 2015

Tijdens een tweedaagse met een afdeling communicatie vroeg een deelnemer mij hoe ik tijdens het programma zo goed wist welke kant ik de groep moest opsturen. Misschien omdat ik de oplossing al had? Ik vertelde dat ik dat helemaal niet wist, niet van tevoren en niet op dat moment.
0 reacties | Lees meer/reageer

Appreciative inquiry Monique Jipping • 05 mei 2015

Tijdens een toespraak vele jaren geleden tot de Utrechtse universitaire gemeenschap sprak Jacques van Dijk, toen voorzitter van de Raad van Toezicht en voormalig vice-president van Sarah Lee voor mij onsterfelijke woorden: “Wanneer we bij Sarah Lee onze wekelijkse managementmeeting hebben, dan starten we met vijf minuten inventariseren wat er goed is gegaan. Daarna richten we ons op de problemen.”
0 reacties | Lees meer/reageer